Japanlykt.


Japanlykt
(physalis alkekengi) blir også kalt blærekirsebær, kinalykt, japansk-lanterne, vinterkirsebær, og så videre. Til og med jødekirsebær er et vanlig brukt navn. Jeg gikk en ufrivillig topptur i går formiddag og på denne turen fant jeg noen fantastisk flotte, knall orange, japanlykter. Derav ble det et kort innlegg om japanlykt i dag.

Synonymt navn er også som nevnt jødekirsebær, og flere sier Physalis alkekengi. Det norske navnet ‘Japanlykt’ kommer av det oransjerøde frukthylsteret. I Sverige heter planten stort ‘Judekörs’ og i England brukes navnene ‘Bladdercherry’ og ‘Wintercherry’.

Japanlykt kommer opprinnelig fra Japan, Korea og Nord-Kina.

Dette er en bladfellende staude med såkalte underjordiske utløpere og store, eggformede blad. Uanselige blomster egentlig, men gulrøde frukter som er omgitt av et dekorativt, knall orange hylster. Utrolig fin til tørking også. Klimasone:H7.

Japanlykt er 60-80 cm høy, har underjordiske utløpere, som den sprer seg effektivt med. Store, eggformede blad med tydelige, litt nedsenkede nerver. Hvite, uanselige blomster som minner om potetblomster. Frukta består av et gulrødt, spiselig bær, med et orangerødt eller knall orange 7 cm langt hylster, omkring. Hylsteret minner om en papirlykt.

Japanlykt er en villig plante som tåler nesten all slags jord, men den trives best i en moldrik, ganske tørr og kalkholdig jord (pH 5,5-8), i sol og halvskygge. Om mulig velg en vokseplass hvor planten kan bre seg fritt utover. I en rabatt må den deles og omplantes ofte for at den ikke skal ta overhånd. Våren er den beste tiden for deling og planting.

Jeg så flere perfekte utgaver av denne i går, så  klimasone H7 for de som lurer. Men husk at dette med klima og herdighetssoner er en veiledning, ikke en bestemt regel. Derfor skriver jeg sjelden og aldri om klimasone.

Japanlykt er en god rabattplante, under glisne busker og trær, bare den får nok sol. Den egner seg også godt til villflor (næringsrik grunn i sumpskog, vannkanter, grøfter, våtmark og fuktenger) som bunndekke. Planteavstand mellom hver, cirka 30 cm. Fruktene er populære til tørking. De modne fruktene oppgis å være giftfrie, mens umodne oppgis noen steder å være giftige.

Japanlykt formeres med deling. Men både frø og rotstiklinger kan benyttes. Det var det jeg hadde for denne gang. Våknet sent, og må ordne i hjemmet til fest. Ha en fin dag alle sammen!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Bunnys Blomster!!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#japanlykt #kinalykt #vinterkirsebær #jødekirsebær #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Jeg kaller de Phyllis, fordi det er det jeg husker. Ha ha… Men den er supergod, selv om jeg nesten er den eneste jeg kjenner som liker den 😀 Men den er så god på smak, litt sånn blanding av sur og bitter, trur jeg… Jeg er ikke så god på å forklare en smak og er egentlig litt usikker på hvordan “bitter” smaker, men det er det jeg tenker når jeg spiser den. Først litt sånn sur, men så kommer det en litt skarp smak som jeg forbinder med bitter og det er en perfekt kombinasjon 😀

    2. tenk hvis du ikke hadde gått den ufrivillige toppturen i går….Da hadde du ikke sett de japan-lyktene? 😀 Men jeg skjønner det du skrev i går. Skikkelig styr for å få i hus noe man har bestilt. Jeg får jo ikke post en gang i kassa 😮

      1. Normalt hadde det vært snø, is og dritt nå i disse dager. Jeg vil ikke den veien, helt grusomt. Det er skammelig for et dårlig opplegg 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg