Japanske lilla skjønnhetsbær.


Japanske skjønnhetsbær
(Callicarpa dichotoma), ‘Lilla skjønnhetsbær’, ‘Japanglassbær’ eller ‘Tidlig ametyst’, er en art av de mange skjønnhetsbær. De dyrkes som hagebusker. Blomstene er rosa til hvite. Bærene som er lilla. Fruktene vokser tett sammen i store klaser. Frukten gir mat til viltlivet. Bærene er spiselige og har en mild smak. Denne arten kan finnes i Kina, Vietnam, Korea og Japan.

Jeg har ikke funnet mye om denne planten da informasjon er svært spredt med lite innhold på hvert sted. Men jeg har funnet at noen steder kaller de denne bare ‘Glassbær’ noe som er misvisende iht at det er flere arter fra forskjellige steder i verden, med ulikt utseende og så videre. Men denne japanske er kjent for sine kraftige bær med intens lilla farge som dukker opp etter blomstring om høsten.

Busken er liten og kompakt med en avrundet form. Primært plantet i hager for disse nydelige fargerike bærene, men om sommeren produserer den også klaser av små rosa blomster langs de lange buede stilkene. Utfra hva jeg kan se er blomstene på amerikanske varianter vakrere da de små blomstene blir mer ‘perfekte’, men denne japanske varianten har helt tydelig de flotteste klaser av skinnende lavendel-lilla bær som blomstene etterhvert bli erstattet av. Disse bærene forblir på busken til etter løvet har falt av, og busken er spesielt attraktiv for bier og sommerfugler. Dette er helt klart en plante som setter vakker farge til hagen.

Liten kompakt, avrundet, løvfellende busk som blir opptil 1,2 meter høy og  vokser utover til å bli cirka 1,2-1,5 meter bred. Blomstrer mellom juni og september. Bærer frukt i oktober-november. Trives i full sol – delvis sol. Middels voksende men veldig hardfør og vokser i normal næringsrik hagejord.
Blomstrer ved ny vekst, beskjær tilbake til 15 cm på senvinteren til tidlig på våren for å skape en kompakt busk og mer blomstring.

Den tåler ikke temperaturer under -5°C. Den kan klare seg gjennom vinteren langs kysten nord til Trøndelag. Bladene er grønne. Selges i potter størrelse fra tre liter og busken er da gjerne 40-70 cm.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#japanskeskjønnhetsbær #skjønnhetsbær #lillaskjønnhetsbær #japanglassbær #glassbær #tidligametyst #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg