Levkøy.

Levkøy (Matthiola incana) snublet jeg tilfeldigvis over da noen på Facebook spurte om en plante som er en slektning av denne. Dermed endte jeg med å lese om denne flotte natt-duftende planten som er en veldig vanlig hageblomst, tilgjengelig i en rekke farger, hvorav mange er sterkt duftende.

Levkøy dyrkes i mange tilfeller som ettårige som vokser og blir cirka 20 til 28 centimeter høye, litt tykk og treaktige ved bunnen. Plantene er stjerneklare, med hvitaktige hår. Bladene er avrundede og askefargede. De duftende blomstene er hvite, kremgule, rosa, røde, lilla eller blå. Begerbladene er rundt 11–14 mm og kronbladene er 25–30 mm, med en «spike» nesten like lang som lemmen, som varierer mellom hvit, rosa, fiolett eller lilla. Frøene er 2–3 mm med en hvitaktig vinge. Blomsten støttes av en 10–20 mm stilk.

Levkøy er hjemmehørende i Sør-Europa, fra Balearene til det tidligere Jugoslavia, og er naturalisert i den vestlige delen av Middelhavsregionen. Den foretrekker kalkholdig jord, og vokser ofte på klipper med utsikt over havet. Det er en plante ved kysten, men den kan finnes, naturalisert, selv i innlandet opp til 600 meters høyde.

Levkøy er mye brukt som prydplante til sommerbed, og som snittblomst og aromatisk plante. Arten har vært i kultivering siden minst 1500-tallet. Blomstene kan være enkle eller doble, mellomstore eller store.

Disse sortene blir sådd om våren, vanligvis fra mars og utover i kaldere områder på den nordlige halvkule, tidligere i områder med milde vintre. Andre varianter tar lengre tid. I kjølige tempererte områder blir Levkøy vanligvis sådd om sommeren, juni og juli, for å blomstre den påfølgende våren. Det ekstra bryet med å overvintre plantene kompenseres for av den prangende vårens blomsterutstilling. I harde vintre kan det være en viss dødelighet, derfor passer dem best på et skjermet sted.

Mellomvarianter kan behandles enten som ettårige eller toårige. Hvis de behandles som ettårige, gir de en fin utstilling på sensommeren og høsten. Maltesiske bestander (Matthiola incana ssp. melitensis), behandles som en flerårig plante og har mer fylde og blomster i en lys fiolett farge, mens en enda sjeldnere variant av den viser hvite blomster.

Dobbelblomstrede varianter er verdsatt av gartnere, men de er sterile. De må derfor produseres fra frø av enkeltblomstrede planter. Den dobbeltblomstrede formen er genmanipulerte, og er flest av.

Du kan forkultivere levkøy fra mars-april innendørs. Så levkøyfrø på overflaten av en såjord i brett og dekk lett med vermiculite. Det tar rundt 7-10 dager ved 18-20°C før de spirer. Senk temperaturen til 5-8°C så snart frøplantene har kommet helt frem (ca. 14 dager etter såing).

Når du planter om til større pluggbrett må du behandle frøplantene så forsiktig som mulig. Dette gjør du ved å berøre bladene – og ikke stilkene. Dyrk kjølig og plant til slutt ut i hagen når siste frost er over.

Levkøyen foretrekker sol.

Levkøyer produserer både enkelt- og dobbelt-blomstret basert på deres genetikk. Flertallet av moderne varianter produserer minst 50% dobbelt-blomstret, mens resten er enkelt-blomstret. Etter spiring, mens frøplantene fortsatt er i kotedylon-stadiet (når de første 2 bladene har kommet opp), setter du planten kjølig (4-7°C) i 3-4 dager. Et rom beregnet for kjølelagring er ideelt, eventuelt kan du sette de i kjøleskapet. Å avkjøle frøplanten på denne måten vil føre til at visuelle forskjeller mellom enkelt- og dobbeltblomstrede planter kommer til uttrykk.

Kjennetegn på dobbelt-blomstret levkøy:

Lysegrønn i fargen.

Store, ovale blad.

Høyere planter.

Raskt spirende og voksende.

Kjennetegn på enkelt-blomstret levkøy:

Mørk grønn i fargen.

Deformerte eller sammenvoksede blader.

Kortere planter og mindre blader.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#levkøy #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg