Langblomstret edderkopplilje (Chengalva).

Langblomstret edderkopplilje (Pancratium longiflorum) er en sjelden urt, hovedsakelig funnet i viltvoksende vekst. Det er mange viltvoksende edderkoppliljer, og de er forbausende like. Jeg selv forsøkte å lese meg opp om denne indiske langblomstrede (long flowered spider lily) og forvillet meg raskt inn på edderkoppliljer fra Afrika og Amerika og rundt omkring. Det er helt tydelig at til og med fagpersoner innad botanikk kan forveksle her.

Det som gjør det hele forvirrende er at botaniske navn har blitt endret på, og noen har flere synonymer, plutselig går alt på kryss og tvers. Men som sagt, denne er sjelden, og fra India. Til eksempel kan jeg nevne at det finnes 13 arter edderkoppliljer (Hymenocallis) hjemmehørende i Florida alene. De omtales som liljer, men er en helt annen slekt. Og denne sjeldne edderkoppliljen i innlegget her nå, er ikke i slekt med hverken «liljene» fra Florida eller noen liljer i det hele tatt. Dette er en Pancratium ikke en Lilium, altså dette er ikke en lilje, og denne er originalt funnet hjemmehørende i Kolkata i India, ulikt andre Pancratium.

Bladene er smale, omtrent en 1,25 cm brede, lange, som kommer fra basen. Den blomstrende stilken er usedvanlig kort, cirka 3 cm, og bærer bare en enkelt blomst. Blomsterrøret er eksepsjonelt langt, 12-15 cm. Blomstene er store for en Pancratium, omtrent 10-13 cm på tvers. De er hvite med et grønngult senter. Kronbladene er seks, smale og lineære. Støvbærerne er også seks i antall, og oppreiste. Stilken er grønn.

Denne vokser i skog eller naturområde i myrer, grunne bekker. Den vil ha HØY temperatur og den dufter visstnok utrolig godt. Den er flerårig.

I boken ‘Amaryllidaceae’ av William Herbert som var en anerkjent britisk botaniker, botanisk illustratør, poet og prest som levde fra 1778 til 1847 skrev i boken at det eneste innsamlede eksemplaret han fikk av denne planten gikk tapt i Kolkata. Han fikk den aldri med seg til England for å vokse og teste. På et tidspunkt har planten blitt funnet igjen, deriblant har en som heter Ravinder Singh funnet noen eksemplarer, han fikk tatt med seg et eksemplar og pottet den som en stueplante. Han lykkes.

Ofte når jeg poster mine innlegg om blomster i sosiale media så tar det bare kort tid så spør folk om de forunderligste ting, istedet for å bare lese innlegget og finne svar selv. Spørsmål som «er dette en staude», «finnes den i flere farger» og «hvor kan jeg kjøpe denne». Det jeg vet om denne er at den finnes, den eksisterer, men er svært sjelden. Så dere får nok ikke tak i den på Hageland, hos Mester Grønn eller på Plantasjen. Faktisk vet jeg ikke hvor man får tak i denne.

Kanskje istedet for å spørre meg, når jeg allerede har sagt at jeg ikke vet, kanskje heller noen kan fortelle meg hvor jeg får tak i denne? Skulle veldig gjerne hatt et eksemplar!!

Et annet navn for denne er Chengalva.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#langblomstretedderkopplilje #longfloweredspiderlily #pancratium #pancratiumlongiflorum #chengalva #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg