Asiatisk svart lilje.

Asiatisk svart lilje (Lilium). Her har vi en praktfull lilje som skiller seg ut med sin farge. Sorten på bildene kalles for ‘Blacklist’. Jeg selv har et ekstra øye for såkalte ‘svarte’ blomster. Jeg synes de skaper en dramatisk og elegant stemning til hagen, stuen, balkongen eller hvor det måtte være. Asiatiske svarte liljer er duftende, mørke vinrøde blomster på høye stødige stilker. En villig lilje som under de rette vekstforhold kommer sterkt tilbake år etter år, flottere og flottere. Sommerfuglene elsker dem også!

«Flaggermusblomst»

Blomsterløk er blant de vekstene som gir absolutt mest belønning for innsatsen man legger ned. Det eneste du må gjøre er å sette løken i jorda før frosten kommer, og vente på våren. Det er nesten umulig å mislykkes. Med andre ord, Plant løkene så snart du kan etter å ha mottatt dem!!

Inntil man planter løk er det viktig at de oppbevares tørt og luftig frem til planting. Blomsterløk plantes på høsten, vanligvis i september eller oktober, men mange steder i landet er det mulig å plante blomsterløk helt til november. Det viktigste er at man planter før frosten setter seg i jorda. Men, det er ned stor fordel at løkene kommer i jorden så fort en får dem hjem. Ligger de varmt og tørt for lenge, kan man risikere at løken mister krefter som heller skal brukes på vårblomstring.

«Svart Dahlia»

Grav et hull som er stort nok til mange løker, eller lag individuelle hull til hver løk. Plantedybden skal være omtrent dobbelt så dypt som størrelsen av løken. Hvis du skal plante mange løker, kan det være lurt å bruke et løkjern. Legg alltid løken i jorden med spissen pekende oppover. Du kan gjerne strø en spiseskje beinmel i plantehullet for å oppnå friske, hardføre løker. Dekkes med jord og vannes godt. Løkene kan plantes hele høsten inntil frosten kommer.

Asiatisk svart lilje er en burgunder mot svart asiatisk lilje som også kan tolkes som mørk vi rød. Den blir inntil cirka 100 cm høy og blomstrer fra juli til august/september. Asiatisk svart lilje er en av liljene som gjerne er duftfri, men vakker er den til gjengjeld, og trives i sol og halvskygge. Løkstørrelsen er gjerne 14-16 cm. Særdeles herdige løk og planter.

«Svart Rose»

Løkene til svarte liljer bør plantes på en dybde som er tre ganger høyden av løken. Dette er en fin regel, men inntil 20 cm jord over må man i det minste ha.
Trenger ikke mye vann når de er i dvale på vinteren, men når de begynner å spire på våren, bør du sørge for at jorden holder seg fuktig. Unngå imidlertid å vanne for mye, da dette kan føre til råte. Trenger ikke gjødsel i det hele tatt, men en liten dose gjødsel med høyt fosforinnhold kan hjelpe løkene å etablere seg og produsere flere blomster.
Når liljene har blomstret ferdig, kan du klippe av blomsterstenglene. La imidlertid bladene være igjen på planten, da disse vil hjelpe løkene å samle energi til neste års blomstring. Hvis du bor et sted med kalde vintre, kan du dekke over løkene med et lag løv før frosten setter inn. Dette vil beskytte mot kulden og sørge for en bedre garanti at de overlever til neste år.

Liljer trives best på lune steder. Svært vakker til snitt !

Les mer om liljer her: «Liljer».

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#lilje #svartlilje #blacklisted #asiatisksvartlilje #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg