Dunkjevle.

Dette innlegget tar for seg både ‘Bred dunkjevle’ (Typha latifolia) og ‘Smal dunkjevle’ (Typha angustifolia) som er de eneste artene av dunkjevlefamilien som vokser i Norge.

Jeg satt og leste i blomstergruppen jeg administrerer på facebook, og noen hadde lett i naturen etter ‘Dunkjevler’ for å plukke og bruke til pynt på terrassebord og/eller som dekorasjon/interiør i hjemmet. Plutselig begynte advarslene å komme, «ikke ta dem innendørs, de eksploderer!!»

Det har seg slik at tidlig på høsten kan stenglene med kolbene tas inn som dekorasjon, men hvis de høstes seinere og oppbevares innendørs er det en fare for at de «eksploderer» og sprer tusentalls frø i rommet. Dette er frø som ligner på løvetann som man blåser på, millioner av frø som bare «puff», så drøsser og svever de rundt. Jeg måtte le litt da jeg leste, for jeg så «filmen» for meg inni hodet mitt. Alle disse damene med tusenenvis av frø flyvende rundt i stuene deres, hehe.. men altså, det heter seg at de (kjevlene) må høstes tidlig på høsten for å forsøke unngå «eksplosjon», det kan likevel skje. For å sikre seg bruker noen å lakkere den, uansett lakk, hårlakk, lakk med farger (som kan bli riktig kult) og så videre.

Men til ‘Bred dunkjevle’ (Typha latifolia). Dette er en flerårig plante som vokser i grunt ferskvann. Den kan bli opptil to meter høy med et aks som kan minne om en kjevle i formen. Dette gjør den lett gjenkjennelig.

Så blir det litt komplisert. Hunnblomstene er samlet i den nedre delen, mens pollenet sitter i hannblomstene i den øvre delen av akset. De to delene av akset sitter uten mellomrom på stengelen.

Hunnakset kan få en diameter på omkring 3 cm og på større eksemplarer frigjøre mer enn 40 000 frø. Halleluja, da skjønner man at man ikke vil ha dunkjevler som «eksploderer» i stuen. Anyways, selve stengelen kan bli omkring to meter høy, mens bladene kan strekke seg inntil tre meter i lengde og bli omtrent to cm i bredden. Fargen på bladene er grålig grønne mens akset blir mørkebrunt, nesten svart etter modning.

‘Smal dunkjevle’ skiller seg fra ‘Bred dunkjevle’ ved at bladene og akset er noe smalere. Hunnakset er dessuten mer rødbrunt og det er et mellomrom mellom hunnakset og hannakset hvor stengelen synes. De to artene kan også danne hybrider med hverandre.

‘Bred dunkjevle’ vokser i tette bestander på grunt vann i innsjøer, dammer, elver og sumper. De inngår blant plantearter som kan danne rørskog mellom fuktig land og flyteplanter på litt dypere vann. Det er særlig ved utløpet av næringsrike bekker og vann at dunkjevlene dominerer. ‘Bred dunkjevle’ vokser naturlig i Eurasia, Afrika, Nord- og Sør-Amerika, og er innført og forvillet i andre verdensdeler. I Norge vokser den i kyststrøkene i den sørligste delen av Sør-Norge. I de siste tiåra har den spredt seg nordover på Østlandet og langs kysten.

Rotstenglene til ‘bredt dunkjevle’ har i Amerika og andre deler av verden blitt brukt som både mat og medisin. Planten absorberer imidlertid lett forurensninger og eksemplarer funnet ved veier, industriområder og dyrket mark bør derfor unngås. Frøene, eller rettere, fnokkene som bærer dem i luften antennes svært lett når de er helt tørre. De er derfor et av de beste naturlige hjelpemidlene for å starte et bål dersom man bare har flint eller fyrstål.

‘Smal dunkjevle’ (Typha angustifolia) er en flerårig sumpplante og aksene er kolbeformede som hos andre dunkjevlearter.

Hunnblomstene sitter i den tykke delen av akset og hannblomstene i den tynne. Hos ‘Smal dunkjevle’ er det et tydelig mellomrom mellom hunn- og hannblomstene. Bladene er smalere enn hos slektningen ‘bred dunkjevle’. Arten kan bli opptil 2 meter høy og vokser i tette bestander på grunt vann i sumper.

‘Smal dunkjevle’ har en vid utbredelse på den nordlige halvkule. I Norge vokser den i kyststrøkene i den sørligste delen av Sør-Norge. I de siste tiåra har den spredt seg nordover på Østlandet.

Vil dere lese enda mer om ‘Dunkjevle’ har jeg funnet en fin side her: «Urtesidens planteleksikon, dunkjevle». Takk for titten og vel bekomme!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#dunkjevle #breddunkjevle #smaldunkjevle #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Dette er noe jeg ikke kan huske at jeg har sett før, når jeg har vært i mange kriker og kroker på tur,, men den var noe for seg selv, spesiell men fin.

    2. Dunkjevler er skikkelig fine! Ikke så mange steder jeg vet om noen, men har da et par-tre steder her….! Har ikke falt for fristelsen å ta dem inn enda, vil jo helst ikke ha snøføyke inne heller….. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg