Tistel.

Safrantistel.

Tistler er en gruppe stive, stikkende urter. Bladene, og ofte også stengelen, har kraftige torner. De unngås derfor av dyr og mennesker og kan danne nesten ugjennomtrengelige bestander, ikke ulikt brennesle.

Her om dagen leste jeg et innlegg, hvorav flere kommenterte at de liker veldig godt tistler, på tross av at tistler ofte ansees som ugress og plagsom fordi den stikker og har kraftige torner. Vedkommende som var ansvarlig for innlegget påpekte at roser har også torner.

Krusetistel.

Jeg innså at jeg vet ikke så mye om tistler annet enn til å koke kraft til suppe og lapskaus. Så jeg bestemte meg for å bare få litt «input» i grove trekk. Det jeg fant ut var at tistlene er ikke en naturlig gruppe. De aller fleste dog, tilhører stammen Cynareae i kurvplantefamilien, men også andre kurvplanter kalles tistel. Strandtistel til eksempel, er et medlem av skjermplantefamilien. De vanlige tistlene i Norge tilhører slektene Cirsium og Carduus. De vokser ofte langs vegkanter og på beitemark.

Åkertistel.

Så det jeg skjønner er at man kan ikke bare kalle en tistel for en tistel. Her er en oversikt over planter som kalles «tistel» på norsk. Men bare et utvalg av Cirsium- og Carduus-artene i Norge er tatt med. Dette er linker til Wikipedia, så dessverre er det ikke alltid alle linkene fungerer.

Vegtistelslekta (Cirsium)

Vegtistel (Cirsium vulgare)

Kåltistel (Cirsium oleraceum)

Dvergtistel (Cirsium acaule)

Hvitbladtistel (Cirsium heterophyllum)

Myrtistel (Cirsium palustre)

Åkertistel (Cirsium arvense)

 

Krusetistelslekta (Carduus)

Krusetistel (C. crispus subsp. multiflorus)

 

Stjernetistelslekta (Carlina)

Stjernetistel (Carlina vulgaris)

Sølvtistel (Carlina acaulis)

 

Kuletistelslekta (Echinops)

Kuletistel (Echinops sphaerocephalus)

🐰

Fjelltistel (Saussurea alpina)

Strandtistel (Eryngium maritimum)

Jærtistel (Serratula tinctoria)

Eseltistel (Onopordum acanthium)

Mariatistel (Silybum marianum)

Elfenbenstistel (Ptilostemon afer)

Safrantistel (Carthamus tinctorius)

Gulltistel (Scolymus hispanicus)

Syrisk tistel (Notobasis syriaca)

Alle tistler er spiselige, hvis du tar en tistel og koker den slik at du får bort det harde, har du nesten en artisjokk!

Vegtistel.

Tistel- suppe og lapskaus oppskrift!

Lag tistelsuppe ved å klippe opp tistler og fylle en kasserolle med dette. Tistelrøttene og nederste del av stilken smaker ikke så veldig godt, så bruk helst bladene og cirka 15 øverste cm av stilken.

Skyv de oppklippede tistlene ned i kasserollen og tilsett akkurat nok vann til å dekke tistlene. Kok så dette opp og la det småkoke i minst tjue minutter. Nå kan du smake denne suppen til med til eksempel pepper, aromat og/eller salt og spise den akkurat som den er eller du kan legge til litt kokt fisk, rester av ris eller noe annet du tilfeldigvis har.

Istedet for fisk er kylling veldig godt i tistelsuppe. En kan også tilsette moste poteter, eller potetmospulver og lage tykkere suppe, eller evt lapskaus. Tistelsuppe er bra kraft til lapskaus. Bare rør inn poteter/potetmospulver til ønsket tykkelse på lapskausen. Tilsett gjerne hakket løk og den typé kjøtt du liker, for eksempel oksekjøtt eller viltkjøtt.

Strandtistel.

Det kan hende at jeg med tiden skriver innlegg om en og annen av de forskjellige, fra før har jeg kun skrevet om «Kuletistel» for den synes jeg har et skikkelig kult utseende og skiller seg mer ut enn de andre.

Har du spist tistel? Suppe? Lapskaus? Hvilken tistel er din favoritt, enten til mat eller som plante i naturen? Og hvorfor?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#tistel #tistler #tistelsuppe #suppe #lapskaus #oppskrift #mat #bunnytrash #bunny

2 kommentarer
    1. Nei, har ikkje spist tistel, men mor brukte å tørke blomane og koke te på dei.
      Bortsett frå at eg ikkje er særleg glad i te, så var ikkje den så verst.
      Har ikkje peiling på kva type hu brukte, men det kan eg finne ut av, då hu brukte dei som vaks på marka utfor huset, og eg hugsar korleis dei såg ut.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg