Rødsildre.

Rødsildre (Saxifraga oppositifolia) er en flerårig, eviggrønn urt i sildrefamilien, og dette er tredje dagen på rad jeg skriver innlegg om en art fra sildrefamilien. I går skrev jeg om «Gulsildre» og dagen før om «Stjernesildre». Da synes jeg det var på sin plass med Rødsildre som er en av mine personlige favoritter innad denne familien.

Blomstene har en nydelig vakker rødlig farge, som dens navn forteller, og planten har motstatt bladstilling. Den kan vokse langt nord, og høyt til fjells. Blomsten her er klokkeformet, i motsetning til de sildreblomstene nevnt ovenfor. Den er utrolig vakker å se på, den er spiselig, og har vært en del av kostholdet hos inuitter.

Rødsildre er lavtvoksende og vokser i puter eller matter, og den blir kun 2–5 cm høy, med stengler som vokser krypende langs bakken. Artsepitetet oppositifolia viser til at bladene sitter motsatt, noe som er uvanlig i sildreslekta.

Bladene er små og tungeformete. Stengelen ender i én enkelt rød til purpurfarget (fiolett) blomst med fem kronblader og ti støvbærere. Den er den eneste norske arten i sildrefamilien som har rødlige blomster.

De andre artene har gule eller hvite blomster, noe som er sjelden for rødsildre. Den klokkeformede blomsten skiller rødsildre fra fjellsmelle som har flate blomster. Den er en av de første vårblomstene som blomstrer i fjellheimen, noe som skyldes at knoppene er utviklet på sensommeren året før blomstring.

Rødsildre er sirkumpolart utbredt i Arktis og i fjellstrøk lenger sør. Planten vokser helt ytterst nord på Grønland, noe som gjør planta til den nordligste voksende planten i verden.

I Europa finnes den sørover til Sierra Nevada i Sør-Spania. I Alpene vokser den høyere enn 4500 meter over havet, antagelig det kaldeste stedet noen blomsterplante vokser.

I Norge er rødsildre vanlig på kalkgrunn i fjellet over hele landet og finnes opp til 2300 meter over havet i Jotunheimen. Den vokser også på Svalbard og Jan Mayen.

Innenfor utbredelsesområdet varierer både utseende og kromosomtall, og botanikerne har ulike oppfatninger om hvordan arten best kan deles i underarter.

På Grønland har inuittene plukket rødsildre og spist de nektarfylte blomstene. Den er en populær plante i fjellhager, men er vanskelig å dyrke i varmere klima.

Rødsildre er fylkesblomst for Nordland og kommuneblomst for Osen. Den er også den offisielle blomsten for det nordirske grevskapet Londonderry.

Rødsildre er som nevnt en fjellplante, den vokser i tette tuer og matter, helst på kalkholdig jord eller i bergsprekker med tilsig av mineraler i sigevann. En kraftig pelerot forankrer den godt til bergsprekker og åpen mark. Rødsildre tåler dermed godt å vokse på utsatte steder med eksponering for mye vær og vind.. likevel står den oppført på rødlisten som ‘nær truet’.

Det som er utrolig fint med den er at den blomstrer allerede en knapp uke etter at snøen er borte. Blomstringstid på 2-3 uker. Den er et symbol på vår, altså et helt vanlig vårtegn på Svalbard. Rødsildre er valgt til Nordlands fylkesblomst. Og ja, elsker fargen på den…

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#rødsildre #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg