Praktvindel (Blådaggry).

For to år siden kom ei venninne på besøk her og hun hadde med seg noen spirer til meg, jeg plantet dem på balkongen, og en som vokste veldig raskt var denne med navnet ‘Heavenly Blue’ som er en praktvindel som også går under navnet Blådaggry. Dessverre kastet jeg den ut før blomstring da jeg oppdaget masse dyr på den. Jeg har ikke hatt dyr på plantene mine her før, så jeg fikk «panikk». Forsovet greit, fordi det kom heldigvis ikke dyr på noen av de andre plantene. Men kort tid etter var jeg på besøk hos min venninne, og der hadde hun ‘Heavenly Blue’ i blomstring, og den var nydelig altså. Nå har jeg egne frø, og i dag har jeg plantet disse.

Praktvindelslekta (Ipomoea) er en slekt i vindelfamilien.  Artene er urter eller busker. Mange er slyngplanter, men noen har krypende, opprett eller flytende vekst. Bladene har stilk og kan være enkle, flikete eller sammensatte.
Blomsterstanden er som regel en kvast som sitter i bladhjørnene, og består av fra én til mange blomster. Blomstene varierer i størrelse. Begerbladene er varige. Krona er trakt-, klokke- eller valseformet. Den kan ha ulike farger, men er sjelden gul. Frukten er en rund eller eggformet kapsel med som regel fire frø.
Slekten omfatter omtrent 650 arter. De er utbredt i tropiske strøk over hele verden, men noen finnes i subtropiske eller varmt tempererte områder. Artsmangfoldet er størst i Amerika. To arter, Ipomoea imperati og Ipomoea sagittata, har en naturlig utbredelse som strekker seg til det europeiske middelhavsområdet.
Mange arter dyrkes som prydplanter på grunn av de praktfulle blomstene. Purpurpraktvindel og blåpraktvindel er de vanligste dyrkede i Norge og ellers i Nord-Europa. Noen arter inneholder giftige alkaloider, til dels med hallusinogen virkning. Slekta omfatter også matplanter, og de mest kjente er søtpotet og vannspinat. Det er forbudt å innføre frø av Ipomoea til Norge på grunn av at de inneholder narkotiske stoffer. Forbudet gjelder likevel ikke frøpakker til prydformål fra registrerte firma i Europa og søtpotet.

Vindelfamilien (Convolvulaceae) er en plantefamilie i ordenen søtvierordenen. Den omfatter cirka 1650 arter fordelt på 55 planteslekter, men i Norge kan en finne 5 slekter og 15 arter. Det er usikkert hvor mange som virkelig vokser naturlig i Norge.

Det heter seg at neslesnyltetråd og strandvindel er med ganske stor sikkerhet norske, mens åkervindel er antageligvis innført fra middelhavslandene for lenge siden. Ellers er artene timiansnyltetråd, artene i praktvindelslekta og én av underartene under strandvindel innførte i nyere tid.

Plantene i vindelfamilien er ett- eller flerårige klengeplanter med skruestilte blader.
Der snyltetrådslekta er unntak, da artene her snylter på andre arter. Dette er grunnen til, at de ikke har eller har lite blader og klorofyll. Blomstene er radiærsymmetriske, der de fleste har 5 kronblader, men noen har også 4 kronblader. Begerbladene er ikke sammenvokst med blomsten, og fargen på kronbladene er hvit eller rødaktige. En ser også noen ganger helt eller nær hvite kronblader, som har rosa til røde striper fra blomstens sentrum og ut. Kronbladene er sammenvokste til klokke- eller traktform. Frøkapselen har oftest 2 rom.

Noen av artene er middels giftige, og noen få arter er noen ganger misbrukt som rusgift. Ellers er grønnsaken søtpotet i praktvindelslekta.

Anyways, praktvindel er noen av de vakreste klatrende sommerblomstene vi har. Blomstene er store, trompetformede og ‘Heavenly Blue’ (Blådaggry) som jeg nå har sådd, har en nydelig klar, lyseblå farge. Plantene vokser svært fort og de elsker sol og varme. De er fine i et tre, langs en vegg, på levegger, spaljé eller obelisk.

Frø såes i mars–april, de spirer etter 1–3 uker ved cirka 20 grader. Planten vokser svært fort, så sørg for å gi dem nok klatre muligheter. Jeg har sådd flere frø, fordi det er nemlig slik at når denne blomstrer så varer blomsten bare én dag, så faller den av, så blomstrer en ny neste dag. På frøposen min står det at det kommer bare én blomst for hver dag, så derfor ville jeg ha flere, så det blir flere blomster for hver dag. Virker meget spesiell denne planten, så gleder meg til å se hvordan det hele utvikler seg.

Et tips jeg fikk er å gni frøene lett med sandpapir og deretter bløtlegge dem i ett døgn før såing. Jeg har dødd frøene innendørs i såjord. Dekket til med klar plast utstyrt med luftehull. Står i romptemeratur (cirka 21–25 °C). Etter de har spiret skal de stå lyst og og svalt, cirka 18–20 °C. De kan plantes ut etter herding når faren for frost er over i store potter eller kasser som settes varmt. Toppes for mer busket vekst.

Selv skal jeg ha disse i en stor potte på balkongen.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#praktvindel #heavenlyblue #purpurpraktvindel #blåpraktvindel #praktvindelslekta #vindelfamilien #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Så fine – og så mange forskjellige farger! Jeg har ikke sådd noe på mange år…. kanskje bør jeg få ut den berømmelige fingern og bestemme meg for noe! Har igrunnen en plan……….. 🙂

          1. Så spennende. Jeg har aldri brukt spraglefrø, bare tatt stiklinger. Den jeg virkelig ønsker meg (China Rose) kan man kun ta stiklinger, den får ikke frø.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg