Fordi jeg i går skrev om varianten ‘Bunny Ears’ (kaninører) her i bloggen, så følte jeg at det var på sin plass i dag å skrive om Stemorsblomst som hovedplante.
Det er jo litt sånn at vi er mange nå som er lei vinteren, ihvertfall er jeg det, og det klør i fingrene etter å rydde og klargjøre uteplassen for sommersesongen. Noen har flotte hager og denslags, jeg har en liten balkong, men jeg er bare SÅÅÅ klar for vår uansett, og jeg elsker å se hagene til folk som tar seg flid med blomster og planter.
Frem til midten av mai er det for kaldt for de aller fleste sommerblomstene å stå ute, men heldigvis er det ikke lenge igjen til det bugner i hagesenterne av robuste og dekorative stemorsblomster.
Før mitt engasjement for blomster begynte å vokse var stemorsblomst «bare» en liten plante, nå setter jeg mye mer pris på den, for dette er en hardfør plante. En herlig, frisk, fargerik og definitivt hardfør blomst, og den er nemlig en av de første vi kan plante ut i potter og balkongkasser. Så hurra for den, jo tidligere jeg ser blomster rundt omkring, desto bedre.
Stemorsblomsten tåler faktisk helt ned til 5 minusgrader, der kan den stå i sin fulle blomst, og selv om den kan henge litt med hodet i kulden, kvikner den raskt til når solen titter fram. Altså man må jo bare elske hvor utrolig tøff denne lille planten faktisk er!!
Stemorsblomsten er en fiol, og lokker til seg både humler og sommerfugler. Plantene blir cirka 15–25 cm høye og finnes i mange forskjellige farger, både med store blomster og små minivarianter, som varianten ‘Bunny Ears’ (kaninører) som jeg skrev litt om i går.
Det er som med en Madonnasang, alle har en eller annen Madonnasang de liker, samme med stemorsblomst, sjekker man ut alle variantene, så er det definitivt en (eller flere) som en faller for. Det bør ikke by på problemer å finne noen favoritter som kan vekke balkongen til liv og fylle potter og balkongkasser med en forsmak på sommeren.
Stemorsblom, stemorsblomst eller natt og dag (Viola tricolor) er en ett- eller toårig fiol, med en høyde på opp til 20 cm. Arten tilhører fiolfamilien og har en opprett vekst. Navnet stemorsblomst er knyttet til en fantasifull forklaring av kronbladenes form og farge. Den er spiselig, og har bruksområder innen folkemedisin. Navnet ‘Natt og dag’, med varianter, er kjent fra alle fylker sør for Trøndelag, og i flere fylker er dette navnet dominerende. Det har sin forklaring i blomstens farger, fra den lyse (gule) dagen nederst til den mørke (lilla) natten øverst. Skjereblom, maikatt, kjerkefolk, kjerringtenner, sypiker og gammel-kjerringblome er andre navn på planten. Grimstad kommune i Aust-Agder har stemorsblom som kommuneblomst.
Det finnes tre underarter av stemorsblomster; bakkestemorsblomt (Viola tricolor subsp. tricolor), sandstemorsblomt (Viola tricolor subsp. curtisii) og Viola tricolor subsp. faeroeënsis. Stemorsblomstene vi dyrker, hagestemorsblomster, er hybrider med innblanding av en rekke sorter.
Stemorsblomsten passer ekstra fint sammen med løkblomster som Påskelilje, Krokus og Tulipan. Grønne planter som Eføy og Pletter i luften er fine å tilføre slik at man får en sammenbindende og hengende plante i samme potte.
Stemorsblomster trives i både sol og skygge, men det er optimalt med en mellomting. Unngå stekende sol. De vil gjerne ha god, næringsrik jord, for eksempel sommerblomstjord. Den holder best på vannet og gir god grunngjødsling. Tilfør deretter næring regelmessig samtidig som du vanner. La jorden tørke opp litt mellom hver vanning. Kjenn med fingeren, sitter det fast litt jord kan du vente litt med å gi vann. Husk å vanne oftere dersom de står i full sol.
Stemorsblomstene blomstrer fra mars til juni og blir aller finest dersom du kniper av gamle blomster fortløpende. Da får planten energi til å produsere blomster i stedet for å kvitte seg med de gamle.
Stemorsblomst har sin opprinnelse i Europa, men har senere blitt innført i Nord-Amerika, blant annet på grunn av kulturen og den medisinske nytten. Planten har etter innføringen utbredt seg massivt på det amerikanske kontinentet, og blir kalt «Johnny Jump Up» av amerikanerne. I Europa finnes den over alt, bortsett fra lengst i sør. Arten finnes også i Nord-Afrika og lengst vest i Asia. Den går opp til ca. 2700 moh. I Norge har den stor utbredelse helt nord til Finnmark. En underart av stemorsblomst vokser på sanddyner og gressmark på sand i Rogaland.
Dette ble et ganske langt innlegg om stemorsblomster, men de små fortjener sin plass, hurra for stemorsblomster!!
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#stemorsblomst #skjereblom #nattogdag #maikatt #kjerkefolk, #kjerringtenner #sypiker #gammelkjerringblomst #johnnyjumpup #fiol #bunnytrash #bunny
På Kvitsøy i Rogaland, der eg vaks opp, hadde me viltvoksande fiolar me kalla natt og dag. Blomane var små, 2-3cm, gule og blålilla, og vaks i store tuer. Dei og tiriltunger var blant dei fyrste som bløma om våren.
Blømer frå mars til juni. Ja, dei kultiverte gjer det, men dei som spreider seg via frø, blømer til forskjellige tider. I grusvegen hjå oss har me viltvoksande stemorsblomar som blømer gjennom heile somaren.
I gravferda til mor, i nov 2009, stod ein einsleg blålilla stemor i blome ved sida av porten inn til kyrkjegarden, og den var ikkje planta av mennesker.
Ellers har eg fleire gonger truffet på stemorblomar i skogen både i sept og okt.
Eg hugsar spesielt ein. Ein mørkelilla som lyste så fint opp ved sida av råsa ein oktoberdag. Det hadde vore nattefrost, og rimet låg på bakken, og plutseleg stod den der i all sin prakt, til stor glede for oss skogsvandrerar. Det er slikt ein ikkje gløymer med det fyrste.
Ja, hurra for stemorsblomster! Disse hardføre blomstene som kan plantes nesten før vinteren er over….. jeg planter dem alltid på grava til mamma og onkel – og på trappa mi i krukker! Ikke så lenge igjen til det braker løs! <3
La det brake løs 😜👍🏾