Snakker om å være berømt kunstner, visste dere at Leonardo da Vincis (1452-1519) berømte maleri «Mona Lisa» ikke ble så kjent som det har blitt på grunn av Leonardo eller hans talent, men at det faktisk var en annen maler som sørget for å gjøre «Mona Lisa» verdensberømt.
«Mona Lisa» ble stjålet i 1911 og tilbrakte de to neste årene skjult i en koffert i et hull i veggen hjemme i Paris hos den italienske maleren Vincenzo Peruggia (1881-1925). Han stjal bildet fra kunstmuseet Louvre hvor han jobbet, han løy på seg alibi og ble trodd. Etter å ha holdt bildet skjult i to år tok han bildet med hjem til opphavslandet Italia.
Peruggia forventet en belønning for å ha tilbakelevert maleriet til det som han mente var dets «rette hjemland». Han ble arrestert etter at han ble tystet på av en venn som også var kunsthandler. Kunsthandleren og Peruggia hadde vilt forskjellige historier, og det er mistenkt at de var sammen om tyveriet, men at kunsthandleren så sitt snitt i ære og belønning for avsløringen.
Etter ønske fra italienske patrioter ble bildet sendt på en utstillings turné gjennom Italia før det atter ble hengt opp i Louvre. Alltid med det berømte smil om munnen. Perugia ble idømt fengsel i syv måneder, og maleriet ble med denne historien verdensberømt.
Link: Vincenzo Peruggia (Wikipedia)
Link: Leonardo da Vinci (Wikipedia)
Link: 84 historier krim fra virkeligheten.
Interessant historie egentlig, eller hva? 😜
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#vincenzoperuggia #leonardodavinci #monalisa #kunst #kunsttyveri #louvre #maleri #paris #frankrike #firenze #italia #krim #historie #bunny #bunnytrash
Jeg ser tankegangen hans her, og er til del enig i at bilde burde ha hengt i hjemlandet. Det er jo dessverre sånn at kunstskatter og andre gjenstander fra graver ol blir fjernet fra opprinnelseslandet og inn i museer i utlandet. Noe jeg er helt uenig i at de gjør.
I dette tilfellet så var det slik at maleriet havnet i Frankrike som en gave fra kunstneren selv, noe denne kriminelle duden ikke hadde fått med seg.