30 viktige årstall i Norges historie!

Norges historie består av mangt og mye, her er 30 årstall som har hatt stor betydning gjennom historien og fortsatt vil  ha betydning videre framover i anslagsvis 500 år fram i tid. Leste en artikkel tidligere i dag at hvis man tar utgangspunkt i dagens fødselsrate her til lands, så vil Norge være tomt for nordmenn i år 2510. Det er altså mindre enn 500 år frem i tid. Dette er blitt regnet fram med en befolkningskalkulator utviklet av franske myndigheter, som henter tall fra FN. Utsiktene regner ikke med fremtidig innvandring, som naturligvis vil være politisk bestemt. Uansett, her er de 30 årstallene:

872
Det tradisjonelle årstallet for slaget i Hafrsfjord er 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Slaget fant trolig sted senere, antageligvis i 880-årene, og betydningen av rikssamlingen er muligens noe overdrevet, men Harald Hårfagre regnes som den første konge i kongerekken.

995
Kristendommen kom til Norge med Olav Tryggvason, som var blitt døpt i England. Han skal ifølge sagaen ha bygd sin første kirke på Moster. Etter at Olav falt i slaget ved Svolder år 1000, kom Norge under styre av danskekongen og Ladejarlene.

1030
Slaget på Stiklestad var 29. juli dette året. Her ble Olav Haraldsson felt av en norsk bondehær. Olav ble erklært som helgen året etter. I sin regjeringstid (1015–28) drev han rikssamlingen et langt skritt fremover og befestet kristendommen.

1152/53
Det første erkebispesetet ble opprettet i Nidaros. Katedralen utviklet seg til Norges religiøse sentrum og ble bygget kraftig ut under erkebiskop Øystein Erlendsson (1157–1188).

1163
Det ble opprettet en sterk allianse mellom lendmennene og kirken i forbindelse med Erling Skakkes iherdige innsats for å få sin sønn Magnus akseptert som konge. Erling fikk erkebiskop Øystein til å krone Magnus, mot at det ble innført en tronfølgelov som la kongevalget i biskopens hånd.

1177
Kong Sverre ble utropt til konge av birkebeinerne. Etter seirene over Erling (Kalvskinnet 1179) og Magnus (Fimreite 1184) ble han enekonge. Hele det gamle aristokratiet ble byttet ut, embetsverket ble mer sentralisert, og kirkens makt ble forsøkt redusert.

1263
Ved Håkon Håkonssons død nådde «Norgesveldet» sin største utstrekning. I øst hadde Norge kontroll blant annet med Ranrike (Bohuslän), Jämtland og Herjedalen, i vest blant annet Island, Shetland, Orknøyene, Sudrøyene (Hebridene) og Man. Under Håkon ble tronfølgeloven endret slik at eldste ektefødte sønn skulle bli konge.

1319
Den norske kongeslekten døde ut på mannssiden ved Håkon Magnussons død. Den lange unionstiden begynte så.

1349/50
Svartedauden. Befolkningen ble redusert med mellom halvparten og to tredjedeler, og befolkningen har nådde ikke sitt gamle nivå igjen før etter 150 år.

1397
Kalmarunionen. Norge, Sverige og Danmark ble forent under felles kongemakt ledet av dronning Margrete. Unionen ble aldri formelt oppløst, men motsetningene mellom Sverige og Danmark førte til at den opphørte cirka 1520.

1536
Tronstridighetene (Grevefeiden) endte med at Christian 3 ble konge. Han fengslet de katolske biskopene og tvang  igjennom reformasjonen, noe som blant annet innebærte at mesteparten av kirkens eiendommer ble overtatt av kongen. Samtidig undertegnet han håndfestningen som bestemte at Norge skulle opphøre å være et eget kongerike.

1645
Den nyopprettede norske hær deltok i krigen mot svenskene. Ved freden i Brömsebro måtte Danmark-Norge oppgi blant annet Jämtland og Herjedalen.

1658
Norge mistet Båhuslen og Trondhjems len til Sverige ved freden i Roskilde.

1660
Kong Frederik 3 innførte eneveldet i Danmark-Norge (til 1814). Samme år ble Trondhjems len tilbakeført til Norge. Dette var den siste grenseendringen mellom Norge og Sverige.

1814
Ved Kiel-freden ble Norge avstått fra Danmark til Sverige. Norske politikere innkalte til Riksforsamlingen. Norge fikk en egen grunnlov som ble signert 17. mai og ble i praksis et selvstendig land. Stortinget ble så opprettet.

1816
Norges Bank ble opprettet dette året. Dette var et av utslagene av en sterk nasjonalfølelse i perioden, som også kom noe til uttrykk i opprettelsen av et norsk universitet fem år tidligere.

1837
Det kommunale selvstyret ble opprettet ved Formannskapslovene. Opprettelsen av kommunene førte til at Norge fikk et mer desentralisert styre enn nabolandene.

1884
Gjennom riksrettsdommen mot ministeriet Selmer innførtes parlamentarismen i Norge. Stortingets makt ble styrket på bekostning av regjeringen og svenskekongen.

1905
Etter lang forfatningsstrid ble unionen med Sverige oppløst; først etter stortingsvedtak 7. juni, deretter gjennom forhandlinger med svenskene og en folkeavstemning. Etter nok en folkeavstemning ble Norge et konstitusjonelt monarki med en egen konge (Haakon 7).

1913
Som et av de første landene i verden innførte Norge alminnelig stemmerett for kvinner. Kvinner med en viss minsteinntekt fikk stemmerett i 1901 ved kommunevalg og 1907 ved stortingsvalg. Alminnelig stemmerett for menn ble innført 1898, som var noe senere enn de europeiske hovedlandene.

1928
Arbeiderpartiet dannet sin første regjering. Partiet ble revolusjonært i 1918, men ble etter hvert reformistisk, og fra valget i 1927 var det landets største parti. Regjeringen 1928 satt bare noen uker, men den nye Arbeiderpartiregjeringen i 1935 innledet en periode på tretti år med Arbeiderpartistyre.

1940
Norge ble angrepet og okkupert av Tyskland. Felttoget i Norge varte i cirka to måneder, før Kongen og regjeringen så flyktet til London.

1945
Frigjøringen. Etterkrigstiden begynte dette året; en periode preget av stabilt styre og jevn økonomisk vekst.

1949
Norge ble medlem av NATO. Landets utenrikspolitiske stilling ble deretter nært knyttet til USA og Storbritannia.

1972
Norge sa nei til EF (EU) i folkeavstemningen, mens Danmark og Storbritannia ble medlemmer. I en ny folkeavstemning om EU 1994 ble resultatet også nei, etter at Sverige og Finland har sagt ja.

1994
I 1992 ble en avtale inngått, og den trådte i kraft 1. januar 1994 og er i dag kjent som EØS-avtalen som daværende statsminister Gro Harlem Brundtland, hennes regjering og stortinget signerte for, uten å inkludere befolkningen. Derav ble Norge etablert i et indre marked i EU basert på bevegelighet for varer, tjenester, kapital og personer. Norge er i dag det landet som er mest «integrert» og styrt av EU uten å engang være medlem.

2011
22. juli dette året var Utøya åsted for det verste massedrapet i norsk historie da 69 mennesker, de fleste av dem tenåringer, ble skutt og drept på øya. Terrorangrepene var en todelt terroraksjon som ble, såvidt vi vet, utført av Anders Behring Breivik alene, selv om det i de første oppringningene til politiet ble meldt om flere skytere. Breivik gikk til aksjon mot det han anså å representere Arbeiderpartiet, i praksis statsforvaltningen (regjeringskvartalet) samt Arbeidernes ungdomsfylkings sommerleir på Utøya i Buskerud (Viken). Tilsammen mistet 77 mennesker livet, og Riksarkivet besluttet så at 22. juli-forklaringene til flere sentrale politikere og embetsmenn skal holdes hemmelig i 60 år etter terroren.

2012
I august 2012 konkluderte rapporten fra 22. juli-kommisjonen med at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret, at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet og at beredskapen burde ha vært bedre. Den 24. august ble Breivik i Oslo tingrett dømt til 21 års forvaring.

2021
Jonas Gahr Støres regjering ble innført 14. oktober 2021, med Jonas Gahr Støre som statsminister. En mindretallsregjering som består av Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp). Medregnet statsminister Støre har regjeringen 20 statsråder: tolv fra Arbeiderpartiet og åtte fra Senterpartiet. Denne regjeringen har allerede gått inn i historien som Norges verste regjering i moderne tid.

2024
10. mars 2024 ble Ramadan-lyssetting tent i Roald Amundsens gate og ved Rådhuset rundt Fridtjof Nansens plass i Norges hovedstad, Oslo. Disse skal lyse gjennom hele den «hellige fastemåneden» i islam, da fram til 8. april i år. Dette vil bli fast hvert år. En offisiell erklæring på at Norge er et islamisert land og har underkastet seg denne politiske ideologien.

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#norge #historie #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
      1. Misforstå meg rett da, er ganske mange tragedier i historien man skulle fått slettet, men det som har skjedd er liksom også ferdig, mens dem 2 siste punktene fremdeles er pågående.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg