Når smakssansen er borte.

Nå er det to uker siden jeg ble øreoperert, og da jeg våknet av narkosen etter operasjonen hadde jeg ikke smakssans i tungen lengre. Smaksnerven hadde blitt «herjet» med, men smaken skal angivelig komme gradvis tilbake i løpet av seks uker. Merker ingen forskjell enda. Så jeg tenkte prøve forklare hvordan det føles.

Det prikker litt nederst i tungen, ellers kjennes den bedøvd ut. Bevegeligheten er helt fin og jeg snakker som før, men altså ingen smak. Eller… salt, surt, søtt, bittert og umami kjenner jeg.

Litt av smakssansen vår er også bakerst i halsen. Bare en bitteliten anelse. Så det jeg kjenner utenom de grunnleggende smaker, kjenner jeg der. Så det er kun impulser fra smaksnervene bakerst i halsen jeg kjenner.

Med det sagt så vil jeg nevne fem ting jeg har spist som ga en negativ opplevelse da jeg spiste det, og fem ting som ga en positiv opplevelse da jeg spiste det.

Neeey:

01. Hvitost (feks Norvegia).

Ost var noe av det første jeg spiste etter operasjonen. Nå er Norvegia og lignende oster veldig milde, men normalt elsker jeg disse ostene. Men nå er det bare en klinete konsistens totalt uten smak. En trist opplevelse.

02. Italiensk salat.

Spiste italiensk salat i går. Det var grusomt, ingen smak, bare en forferdelig konsistens. Tjukk gugge!

03. Sjokoladekake (langpanne).

Langpanne fikk jeg også på sykehuset. De hadde strødd kokos på. Men det hele ble bare en smakløs masse som vokste i munnen min. Når en spiser sjokoladeprodukter og en ikke kjenner sjokoladesmaken da begynner en å skjønne hvor mye smakssansen betyr for en. Prøvde etterpå å spise ren melkesjokolade, men den følelsen av når sjokoladen smelter på tunga, den er også borte.

04. Melk.

Tykt vann. Tok litt tilvenning det der…

05. Peanøtter.

Smaker bare saltet. Når en har tygd litt på nøttene får man en følelse av å ha jord i munnen.

Yeeey:

01. Tomatsuppe med chilli og egg.

Dette var en positiv overraskelse. Etter noen dager med bare flate smaksopplevelser så er det ikke slik at en gleder seg over å lage noe godt til middag eller kvelds. Så jeg slengte en tomatsuppepose av et billigmerke i en kasserolle og kokte opp. Hadde i litt chilli og spiste det med kokte egg til. Det ble ikke sterkt, men jeg kjente både tomat, chilli og egg. Kombinasjonen er undervurdert!

02. Hjemmelaget pizza med kjøttboller av okse og svin.

Snuppen min og jeg var hjemme hos et vennepar på pizzafest dagen etter jeg kom ut av sykehuset. Han hadde laget alt fra bunn av. Deigen, sausen, fyllet. Kombinasjonen smakte godt i munnen min. MED smakssans så er det en sabla god pizza. Prikken over i’en her var bittesmå hjemmelagde kjøttboller med noe krydder i som jeg ikke helt har fått plassert.

03. Baconpølse i brød med chilliketchup.

Jeg bruker aldri kjøpe pølse i brød på Mix, Narvesen eller noen steder. Men jeg ble sulten og bestemte meg for å prøve. Narvesen 29 kroners baconpølse med chilliketchup. Det var litt godt, så et par dager etter kjøpte jeg på nytt, og det var enda bedre.

04. Brødskive med mellomkokt egg og kaviar.

Kaviar for seg selv er stygt når smakssansen er føkka. Det er ihvertfall min mening. Men til frokost eller lunsj, på brødskiva med mellomkokt egg oppå. Jeg likte det!

05. Stekte kyllingklubber med chillikrydder.

Kylling og chilli er også en undervurdert kombinasjon!

Hurra for krydder, særlig chili, det har «reddet» litt for hvordan jeg opplever mat etter operasjonen. Krydder, chilli og tomat!

Beste drikke: Solo

Verste drikke: Appelsinjuice

Snåleste drikke: Kaffe

Solo var rart å drikke første gangen, men blir hele tiden bedre i motsetning til andre drikker. Appelsinjuice er helt forferdelig, det verste jeg har fått i munnen etter operasjonen. Jeg ba snuppen min kaste resten, for jeg klarte faktisk ikke drikke det. Og det svei på tungen. Og kaffe.. første kaffen min smakte ingenting, varmt vann.. hvem drikker varmt vann??!! Men helt greit likevel, jeg har aldri vært spesielt glad i smaken av svart kaffe. Bruker vanligvis ha en «dæsj» Baileys i jeg.

På to uker har jeg ikke spist all verden, det jeg gru-gleder meg mest til er å spise mat som jeg elsker. Sushi, Lasagne, pepperstek, thaimat, dim-dum.. jeg fantaserer mye om det, men jeg prøver å holde ut uten i det lengste, venter og håper på at smakssansen kommer tilbake.

Nyt kvelden, og nyt deres måltider, mellommåltider, snacks og drikke – akkurat nå misunner jeg dere det!

Følg Bunny Trash på Facebook: Link!!

#mat #drikke #snaksnerve #smakssans #surt #søtt #bittert #salt #umami

10 kommentarer

Siste innlegg