Maggie Smith beste roller og filmer!

«Downtown Abbey»

Det er overskrifter overalt i dag at den meget anerkjente skuespillerinnen Dame Maggie Smith har gått bort 89 år gammel. Hun har levd et langt og begivenhetsfylt liv, fred være med henne.

Maggie Smith var en britisk skuespillerinne, hun har jobbet i teater, TV og film. Hun gjorde sin profesjonelle teaterdebut i 1956 og spilte Viola i William Shakespeares «Twelfth Night at Oxford Playhouse». Hun debuterte på Broadway i musikalrevyen «New Face» i 1956. Smith utmerket seg i både komedie og drama og opptrådte i forskjellige verk av Shakespeare, Anton Chekov, Noël Coward, Edward Albee og Tom Stoppard. Hun har mottatt tre Tony Award-nominasjoner for «Private Lives» (1975), og «Night and Day» (1980) før hun vant i 1990 for «Lettice and Lovage».

Smith var også kjent for sine filmroller, begynte å spille på slutten av 1950-tallet før hun fikk sin banebrytende filmrolle i «Othello» (1965) hvor hun spilte sammen med Laurence Olivier og Michael Gambon. Hun vant sin første Oscar-pris for sin opptreden i «The Prime of Miss Jean Brodie» (1969). Hun mottok sin andre seier for rollen som en Oscar-taper i Neil Simons «California Suite» (1978).

Andre bemerkelsesverdige roller inkluderer «Travels with My Aunt» (1972), «Death on the Nile» (1978), «A Room with a View» (1986), «Richard III» (1995), «Gosford Park» (2001) og «Quartet» (2012). Smith spilte også hovedrollen i de kommersielt suksessrike filmene «Hook» (1991), «Sister Act» (1992), «The Secret Garden» (1993) og «The Best Exotic Marigold Hotel» (2011) og dens oppfølger. I tillegg fikk hun verdensomspennende oppmerksomhet og anerkjennelse for sin rolle som Minerva McGonagall i Harry Potter-serien (2001–2011).

Smith var også kjent for rollene sine på TV som dukket opp i forskjellige programmer. Hun gjestet også hovedrollen i «The Carol Burnett Show». Smith mottok Primetime Emmy Award-nominasjoner for sitt arbeid i «Suddenly», «Last Summer» (1992), «David Copperfield» (1999) og «Capturing Mary» (2010). Smith vant for «My House in Umbria» (2003) og hun fikk internasjonal anerkjennelse for sin opptreden i «Downton Abbey» (2010–2015) som Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham. Hun mottok 5 Primetime Emmy Award-nominasjoner og vant 3 ganger.

Når sant skal sies, så er det svært lite av det overnevnte jeg personlig har sett. Mye fordi det er såpass gammelt og «før min tid» og samtidig en hel del som er utenfor «mine» sjangre. Men en del filmer og serier har jeg sett med Maggie Smith, og jeg la alltid veldig godt merke til henne, jeg syntes hun var genial, kul, frekk og morsom. Jeg likte henne veldig godt. Så her skal jeg ramse opp hva jeg tenker er det beste fra henne utfra hva jeg har sett og da blir det slik:

Mordet på Nilen (Death on the Nile)

01). Serien «Downton Abbey» (2010–2015) hvor hun spilte rollen som Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham. Hun var definitivt den beste i hele serien, herlige replikker, fantastiske utrykk, utrolig overbevisende skuespill, helt fantastisk. Man kan se «Downtown Abbey» på grunn av Maggie Smith alene!

02). Filmen «Mordet på Nilen» (Death on the Nile) i 1978 etter Agathas Christies mesterverk er en klassiker uten like hvor Maggie Smith spiller Miss Bowers og gjør virkelig ære på Agatha Christies roman.

03). «Harry Potter»-filmene kommer man ikke utenom. Maggie Smith spilte i de seks første filmene (2001-2009) av de åtte i serien. Hun var utmerket som professor Minerva McGonagall ved Galtvort skole for hekseri og trolldom, hvor hun også var leder av Gryffindor House og nestleder under Albus Dumbledore.

04). Så vil jeg plassere de hysterisk morsomme filmene «Sister Act» (1992) og «Sister Act 2» (1993) på fjerdeplassen. Elsker disse filmene, spesielt den første, med nummer to hakk i hæl! Maggie Smith spiller sammen med Whoopi Goldberg og Kathy Najm-et-eller-annet og har rollen som nonnen ‘Mother Superior’, haha.. hvor genialt er ikke dét!

05). Av ren nostalgi må jeg nevne filmen «Hook» (1991) med legendene Dustin Hoffman, Robin Williams, Julia Roberts og Bob Hoskins mfl. Dette er historien om Peter Pan og Kaptein Krok (Hook) og Maggie Smith spiller rollen som bestemor-karakteren av Wendy!

06). «Førstekoneklubben» (First Wives Club) fra 1996 er også veldig morsom, og her spiller hun mot Bette Midler, Goldie Hawn, Diane Keaton, Stockard Channing, Sarah Jessica-Parker mfl.

07). Så tenker jeg filmen «Tea with Mussolini» (1999) er verdt å nevne, en semi-selvbiografisk komedie-drama krigsfilm som forteller historien om en ung italiensk gutts oppvekst i en krets bestående av britiske og amerikanske kvinner før og under andre verdenskrig. Hun spiller her mot blant andre Cher og Judi Dench.

Men hennes karakter i serien «Downtown Abbey» er ikonisk. Uforglemmelig, fantastisk og genialt av Dame Maggie Smith (28.12.34-27.09.24)!

Hvil i fred, you kicked ass!!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#maggiesmith #downtownabbey #bunnytrash #bunny

12 kommentarer
    1. Dette var bare trist, hun var fantastisk.. Spesielt med alle de forskjellige rollene hun hadde. har en klump i halsen , men et lite smil om munnen når jeg tenker på de forskjellige rollene hun så fantastisk spilte ❤️.

      1. Jeg digga dama, hun var så herlig i replikkene sine, samtidig som hun hadde den arrogante mimikken (nå skildrer jeg henne i Downtown Abbey) 🐰

    2. Hun var legendarisk i Downton Abbey. De herlige replikkene 🥰 Den serien kan du så absolutt se om igjen ja.

    3. Kan ikkje seia at eg har sett mykje av det hu har spelt i, men Othello gjorde inntrykk på meg, sjølv om eg ikkje hugsar så mykje av den nå. Det er trass alt meir enn 45 år sidan eg såg den.
      Ellers er det California suite og Mordet på Nilen eg har sett. Iallefall som eg kan seia med sikkerheit
      Eg har sett ein film om Peter Pan og Kaptein Krok, men om det er Hook, er eg usikker på.

      1. Sikkert ikke Hook, om du hadde sett den hadde du husket den, ikke fordi filmen er så jævlig bra, for det er den ikke, men på grunn av ikoniske skuespilleres tolkninger i roller helt utenom det vanlige (ihvertfall den gang) 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg