Tiriltunge.

Tiriltunge (Lotus corniculatus) ble dagens plante her på bloggen i dag, så dette må jeg ta kjapt. Snuppen min og jeg står på farten og skal ut på tur med ei venninne. Tjohoo.. dette er jo da en plante som er godt kjent, og har også fått andre lokale navn som for eksempel Maria gullsko. Det er en flerårig plante med gule, ofte rødlige, blomster som gjerne sitter 3-4 sammen i en karakteristisk form. Den kan bli opptil 30 cm høy, men som regel holder den seg tett til bakken, og gjerne i små tepper. Tiriltunge vokser på steder med ikke for høy vegetasjon rundt, for eksempel langs grusveiene, på enger eller andre lysninger, den er faktisk i skogen over hele Oslomarka.

Tiriltunge har en nedliggende til oppstigende vekstform, noen steder blir den 5–20 cm høy, andre steder 30 cm, men stengelen kan bli 50 cm lang hvis den blir holdt oppe av andre vekster. Bladene er spredte og trekoblete, og har en eggformet utseende med en spiss tupp. Begge sider er glatte med en gressgrønn farge.

Blomstene har som nevnt en gul farge, men som regel med et anstrøk av oransje eller rødt. De 3-4 og noen ganger opptil 7 blomstene er samlet sammen i skjermer på hodet av stengelen. Tiriltunge blomstrer fra juni til august. Etter bestøvning og avblomstring vokser fruktlegemene ut. Disse kalles belger, og det er i de frøene sitter. Belgene er i begynnelsen grønne, men går over til en mer rødlig tone og er brune når frøene er helt modne. Belgene spretter fra hverandre og vrir seg slik at frøene spretter langt bort. Belgen som er igjen har vridd seg rundt sin egen akse og ser ut som noen antilopehorn. Det er mest sannsynlig at tiriltunga har fått sitt vitenskapelige navn på grunn av hornene. Corniculatus betyr små horn.

Arten hører hjemme i Europa, Nord-Afrika og i tempererte områder i Asia. I Norge er den vanlig til Troms, men sjelden nordenfor. Tiriltunge vokser fortrinnsvis i næringsfattig jord, på solåpne lokaliteter som heier, veikanter, skrenter og enger.

Tiriltunge har hatt flere bruksmål i gamle tider. Blant annet i folkemedisinen ble den tørket og enten lagt på brennevin eller brukt i te, denne brennevinen og teen ble brukt som magemedisin. Rota har blitt brukt som et blodrensende middel. Dessuten ble tiriltunge lagt rundt jurene på kyrne for det var bra mot jurbetennelse. Planten skal også gi en meget pen gul farge ved farging av garn.

Tiriltunge er en flerårig urt i erteblomstfamilien. Den er kommuneblomst i Fredrikstad kommune og tidligere Vågsøy kommune.

Den er jo søt da?!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#tiriltunge #mariagullsko #bunnytrash #bunny

10 kommentarer

Siste innlegg