Safran.

Safran (Crocus Sativus) kalles også for Safrankrokus, og skal ikke forveksles med crocus som vokser i hager. Det er noe helt annet. Safran kommer fra de tørkede arrene på en spesiell krokusart. Safran stammer fra Lilleasia en halvøy i Vest-Asia mellom Svartehavet og Middelhavet. Safran er en sterkt parfymert plante med honninglignende smak.

Safran er en hardfør plante, med parallellnervede bader. Blomstene er rødlilla til blåfiolett, og har tre orangerøde, tredelte støvbærere og en usedvanlig lang og kraftig stilk. Safrankrokusen blomstrer kun i to uker, i september- oktober. Plukking av støvbærere bør skje med håndkraft om morgnene. Det er støvbærerne og stilken som brukes i krydderet safran. Det inneholder surstoffer, og en flytende olje med et gult fargestoff, Krocetin. Krocetin har en så sterk fargeeffekt at en gram safran er nok til å gi hundre liter vann en gul tone. Safran er et svært dyrt krydder. Det går med 150 000 blomster for å lage 1 kilo safran. Krydderet kan kjøpes i små pakker enten i pulverform eller i fibrer. Fibrene er overlegne når det gjelder aroma.

Safran er helt nødvendig hvis du skal lage en ekte paella, safrankake fra Cornwall, risotto milanese, bouillabaisse, safranbrød eller svenske lussekatter. Det setter også meget god smak på supper, fiske- og kyllingretter. Safran tilsettes maten cirka et kvarter før den serveres og gir en myk gylden farge. Safran brukes også i en del oppskrifter av eldre dato. F.eks i den urtedrinken vi kaller ”Bestefars Dram”. Alene gir den en myk farge, og en lettkryddret smak. I mange matretter og drinker blir safran erstattet med gurkemeie. Safran i større mengder er giftig, men det er ingen fare for at man bruker store mengder, når det koster ca 35000 kroner per kilogram. Safran er verdens dyreste krydder.

Safran er mye brukt i Østlige deler av verden. Allerede i oltiden ble safrankrokus brukt i Orient, både til matlaging og som legeplante. Maurenene bragte planten til Spania, hvor det stadig lages safran av veldig fin kvalitet. I dag er safran kjent i Spania som et krampeløsende og beroligende middel. Safran brukes skjeldent i folkemedisin, men noen bruker safran som menstrasjons- og fordøyelsesfemmende middel. I landene rundt Middelhavet vokser det mage forskjellige viltvoksende varianter. Araberne kaller det zafaram som betyr Gud.

Det koster mer enn 35000 kroner per kilo for safran. Altså mer enn 35 kroner for et lite gram krydder. Jeg skal ikke begi meg ut på å forklare hvordan en dyrker denne, jeg kan heller bare spørre om du har prøvd?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#safran #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Nei, har ikkje prøvd å dyrke den, men har kjøpt safran som krydder. 1,5g pr pose, á kr 70,-, så du må nok godt over kr 35,- pr gram. Dei skal ha litt for pakkinga og 😜.

        1. Ja, det gir ein heilt annan smak enn gurkemeie 😊.
          Det er ei stund sidan me og har hatt det, men det hender me får fatt i på innvandrarbuder (butikker).

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg